Vestecká spojka - přínosy, budoucnost

Funkce Vestecké spojky jsou zejména naásledující:

  1.  Obchvat Šeberova a Hrnčíř
  2.  Výrazné zkrácení cesty obyvatelům Jesenice a přilehlých obcí
  3. Zkrácení cesty na Jižní Město a na východ Prahy
  4. Úleva ulici Vídeňská
  5. Obchvat Kateřinek a ulice Opatovská na Jižním Městě
  6. Obsluha navazující nové komerční zóny

V budoucnu se počítá s vedením MHD po Vestecké spojce. Podél části Vestecké spojky vznikne cyklostezka.

Vestecká spojka nejvýrazněji pomůže dopravní situaci v Hrnčířích a Šeberově, kde zamezí každodenním kolonám. Před otevřením jižní části Pražského okruhu (D0) (2010) zde projíždělo 12 tis. aut denně. Po otevření  R1 se dopravní zatížení snížilo na cca 10 tis. aut denně, ale kvůli stále probíhající výstavbě v Jesenici, Osnici, Zdiměřicích a dalších obcích se zde situace zhoršuje. V současnosti tudy projíždí asi 13 tis. aut denně a intenzita dopravy neustále vzrůstá. Po dokončení Vestecké spojky se zde očekává dlouhodobý pokles intenzity dopravy na 6-8 tis. aut. denně.

Vestecká spojka je klíčová také z důvodu budoucího napojení dálnice D3 na Pražský okruh u Jesenice okolo roku 2030. Právě v souvislosti se zprovozněním dálnice D3 od Českých Budějovic do Prahy má být otevřena 2. etapa Vestecké spojky – rozšíření na uspořádání 2+2 pruhy po celé její délce a přestavba všech křižovatek na mimoúrovňové. Na D3 u Prahy je očekávaná intenzita dopravy 35 tis. aut denně. Z nich by měli směřovat na Vesteckou spojku řidiči mířící po magistrále do centra, na Prahu 10 a 11 - cca 5 tis. aut denně. Bez Vestecké spojky hrozí zahlcení Vídeňské (603) a dopravní kolaps v této části Prahy. Zároveň by bylo vhodné dokončit úsek 511 Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a Běchovicemi dříve (předpoklad cca rok 2022), než dojde ke zprovoznění dálnice D3 do Prahy, aby okruh odvedl část aut z D1 ( asi 20 - 25 %).

Někteří odpůrci Vestecké spojky argumentují proti její stavbě obavami, že by se v budoucnosti mohla prodloužit kolem Milíčovského lesa a Petrovic až k Uhříněvsi a Pražskému okruhu. Tyto obavy jsou ale naprosto nemístné, jelikož o něčem takovém se rozhodně neuvažuje. Jedná se pouze o paniku, vycházející z domněnek odpůrců Vestecké spojky (viz. rubrika Mýty a fakta – projekt-vestecka-spojka.webnode.cz/myty-a-fakta/ ).

TOPlist